VANILLA ICE
CREAM CAKE
BAHAN-BAHAN
Ø EGG YOLK (KUNING TELUR) à 6BIJI
Ø CASTOR SUGAR (GULA KASTOR) à 200GM
Ø WHIPPING CREAM à 500GM
Ø FRESH MILK (SUSU SEGAR) à 500GM
Ø ESEN VANILA à 1TSP
BAHAN LAPISAN
Ø SPAN VANILA à 300GM
CARA MEMBUAT
1.
Satukan telur
kuning dan gula menggunakan proses sabayon . Guna wire whisk manual . (BAHAN A)
2.
Satukan
whipping cream , susu segar dan esen vanilla letak dalam periuk atas dapur ,
kacau guna wire whisk . (BAHAN B)
3.
Tambah BAHAN B
3 senduk ke dalam BAHAN A .
4.
Kemudian
satukan kesemua BAHAN A dan BAHAN B kacau guna wire whisk .
5.
Rehatkan
selama 45 hingga 60 minit di atas table marble .
6.
Kemudian
setelah satu jam masukkan adunan ke dalam mesin ais krim .
7.
Letakkan ais
krim atas lapisan yg pertama , kemudian letak lapisan kek yg kedua . Letak ais
krim atas lapisan kedua pula dan tutup lapisan atas sekali dengan lapisan kek
span vanilla yg terakhir .
8.
Akhir sekali
letak dalam freezer dengan suhu -18 / -21 :’)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan