MADEIRA CUP
CAKE
BAHAN-BAHAN
Ø OVALETTE à 10GM
Ø BUTTER (MENTEGA) à 215GM
Ø SUGAR (GULA) à 160GM
Ø DEXTOSE MONOHYDRATE à 40GM
Ø SALT (GARAM) à 2GM
Ø EGG (TELUR) à 215GM
Ø RAISIN (KISMIS) à 75GM
Ø FLOUR (TEPUNG) à 250GM
Ø BAKING POWDER (SERBUK PENAIK) à 6GM
Ø GLYCERINE à 40GM
CARA MEMBUAT
1. Putar mentega dan gula sehingga
sebati pada kelajuan 2 .
2. Setelah itu masukkan ovalette putar seketika .
3. Kemudian masukkan corn syrup
sehingga sebati .
4. Masukkan pula garam sehingga
sebati .
5. Setelah itu masukkan telur satu
persatu sehingga kembang berubah warna dan tekstur .
6. Kemudian , masukkan tepung yg
telah diayak bersama serbuk penaik sedikit demi sedikit sehingga sebati .
7. Masukkan kismis dan akhir
sekali masukkan glycerine putar seketika .
8. Paipkan adunan yg telah siap ke
dalam cawan kertas dgn kuantiti 45gm.
Bakar pada suhu 170oc
selama 15 minit
.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan