ALMOND
JACONDE DECO
BAHAN-BAHAN
Ø
EGG (TELUR) à
250GM
Ø
ICING SUGAR (GULA ISING) à
175GM
Ø
ALMOND POWDER (SERBUK BADAM) à
175GM
Ø
FLOUR (TEPUNG) à
50GM
Ø
MELTED BUTTER (MENTEGA CAIR) à
50GM
Ø
EGG WHITE (TELUR PUTIH) à
325GM
Ø
SUGAR (GULA) à
80GM
CARA MEMBUAT
1. Masuk 5 biji telur putar dgn
kelajuan 5 , sehingga kembang .
2. Kemudian masukkan gula aising
sedikit demi sedikit guna speed 5 sehingga sebati .
3. Setelah itu , masukkan serbuk
badam yg telah dicampur dgn tepung menggunakan kelajuan 1 sikit-sikit .
4. Setelah masukkan mentega yg
telah dicairkan putar seketika .
5. Kemudian satukan meringue
dengan adunan ini , kaup balik sehingga sebati .
6. Akhir sekali tuang kesemua
adunan yg telah siap ke atas PATE A CORNET .
7. Setelah siap bakar pada suhu
200c dgn masa 20 minit dan akan diberi nama LINING SPONGE .
CARA MEMBUAT MERINGUE
1. Masukkan telur putih putar sehingga berbuih , guna kelajuan 5.
2.
Setelah
itu masukkan gula yg telah dicampur dgn cream of tar tar sedikit demi sedikit
menggunakan kelajuan maksimum sehingga pekat , jika diterbalikkan tidak tumpah
@ meleleh .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan