VANILLA
CHIFFON CAKE – KEK CHIFFON VANILA
BAHAN-BAHAN
BASED A
Ø KUNING TELUR à 4BIJI
Ø GULA KASTOR à 20GM
Ø MINYAK JAGUNG à 70 ML/GM
BASED B
Ø SOFT FLOUR à 100GM
Ø SERBUK PENAIK à ½ TSP
Ø SUSU SEGAR à 30 GM
BASED C-MERINGUE
Ø PUTIH TELUR à 4 BIJI
Ø GULA KASTOR à 100GM
Ø CREAM OF TAR TARà 1/8 TSP
CARA MEMBUAT
1.Putarkan
kuning telur bersama dengan gula , sehingga kembang .
2Kemudian
masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga sebati .
3.Setelah
itu masukkan tepung yg telah diayak sedikit demi sedikit .
4.Sebelum
memasukkan tepung terakhir masukkan perasa dan pewarna pandan , setelah itu
habiskan tepung kesemuanya .
5.Letak
adunan yg telah siap di tepi , kemudian buat meringue .
6.Putar
putih telur guna wire whisk sehingga berbuih .
7.Kemudian
masukkan gula , putar guna kelajuan maksimum sehingga sebati .
8.Setelah
itu , campur meringue sikit-sikit kaup balik guna spatula , sehingga tidak
berketul .
9.Kemudian
tuang dalam loyang chiffon yg telah digliskan dengan air segar .
10.Akhir sekali bakar selama 40
minit suhu 170c .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan