BANANA WALNUT
CAKE
BAHAN-BAHAN
Ø BUTTER (MENTEGA) à 75GM
Ø MARGERINE (MARJERIN) à 75GM
Ø OVALETTE à 8GM
Ø CASTOR SUGAR (GULA KASTOR) à 158GM
Ø SALT (GARAM) à 2GM
Ø EGG (TELUR) à 158GM
Ø FLOUR (TEPUNG) à 175GM
Ø BAKING POWDER (SERBUK PENAIK) à 4GM .
Ø BAKING SODA à 1GM
Ø MILK POWDER (SUSU TEPUNG) à 4GM
Ø BANANA (PISANG) à 168 GM
Ø CINNAMON POWDER (SERBUK KULIT KAYU MANIS) à 1GM
Ø GLYCERINE à 10GM
Ø WALNUT à 50GM
Ø ESEN VANILA à 1TSP
CARA MEMBUAT
1. Putarkan mentega bersama dengan
marjerin menggunakan kaedah putar(creaming method) sehingga kembang .
2. Kedua masukkan gula dan garam ,
putar sehingga ia sebati pada kelajuan 2.
3. Seterusnya masukkan ovalette
sehingga sebati dan hancur ke semua ovalette .
4. Setelah itu masukkan gula dan
garam sehingga sebati .
5. Kemudian masukkan tepung , serbuk
penaik , baking soda dan susu serbuk yg telah diayak sedikit demi sedikit
sehingga sebati .
6. Selepas itu , masukkan pisang
yg telah dipotong dan telah digaul bersama dengan serbuk kulit kayu manis .
7. Masukkan glycerine putar
seketika .
8. Akhir sekali masukkan walnut yg
telah dicincang seketika sahaja sehingga sebati .
9. Tuang adunan ke dalam loyang yg
telah diglis dgn mentega .
10. Bakar selama 15 minit pada suhu
175o C .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan