FRUIT MOUSSE
CAKE
BAHAN-BAHAN
Ø FRUIT PUREE (PATI BUAH) à 250GM
Ø SUGAR (GULA) à 75GM
Ø EVAPORATED MILK (SUSU CAIR) à 65GM
Ø GELANTINE POWDER à 25GM
Ø WHIPPING CREAM à500GM
BAHAN LAPISAN
Ø LINING SPONGE à 100GM
Ø SPAN VANILLA à 200GM
CARA MEMBUAT
1. Panaskan pati buah mango .
2. Letak lining span di tepi dan
vanilla span dibahagian bawah . Glis dgn air gula .
3. Masuk gula dan susu cair ,
kacau sebati panaskan jgn sampai mendidih . (BAHAN A)
4. Satukan pati buah mango dgn
BAHAN A.
5. Masukkan whipping cream , putar
guna wire whisk kelajuan 3 . (BAHAN B)
6. Kemudian satukan , no 4 dan BAHAN B , kaup balikkan .
7. Tuang adunan ke atas span ,
kemudian letak lapisan kedua .
8. Habiskan adunan di atas lapisan
yg kedua .
9. Kemudian masukkan ke dalam
chiller .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan