BLUEBERRY
CREAM CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN
Ø EGG YOLK (KUNING TELUR) à 2 BIJI
Ø ICING SUGAR (GULA ISING) à 100GM
Ø CREAM CHEESE à 200GM
Ø WHIPPING CREAM à 550 GM
Ø GELATINE à 30GM
TOPPING
Ø WATER (AIR) à125GM
Ø TOP GEL / INSTANT JELLY à 60GM
Ø BLUEBERRY FILLING à 130GM
BAHAN LAPISAN
Ø SPAN VANILA
Ø LINING SPONGE
CARA MEMBUAT
1. Putarkan cream cheese guna paddle kelajuan 4
sampai sebati .
2. Setelah itu putar gula aising
bersama cream cheese sedikit demi sedikit
, dgn kelajuan 2 sehingga berubah warna .
3. Masukkan kuning telur guna
kelajuan 1.
4. Masukkan whipping cream , dan
putar menggunakan kelajuan 4 .
5. Masak gelatin guna kaedah
double boil dan campurkan sedikit whipping cream.
6. Setelah sebati masukan
blueberry filling putar dgn keljuan 4 sehingga sebati .
7. Kemudian masukkan gelatin dan kaup balik .
8. Guna loyang bulat saiz 8 inchi
, letak pachement paper di tepi loyang .
9. Letak vanilla span yg tebal
dibahagian bawah kemudian tuang adunan .
10. Letak lapisan vanilla span yg
kedua yg nipis dan habiskan kesemua adunan dan simpan di dalam chiller .
CARA MEMBUAT TOPPING
1. Panaskan blueberry filling ,
masukkan air ,.
2. Kemudian masukkan gelatine ,
kacau rata .
3. Tuang atas kek . J
Tiada ulasan:
Catat Ulasan