DARK AND WHITE
CHOC MOUSSE
BAHAN-BAHAN
CHOC MOUSSE
Ø EGG YOLK (KUNING TELUR) à 125GM
Ø SUGAR (GULA) à 50GM
Ø WHIPPING CREAM à 250GM
Ø MELTED DARK CHOC à 125GM
Ø
GELATINE
à 20GM
WHITE MOUSSE
Ø EGG YOLK (KUNING TELUR) à 125GM
Ø SUGAR (GULA) à 25GM
Ø WHIPPING CREAM à 250GM
Ø MELTED WHITE CHOC à 125GM
Ø
GELATINE
à 20GM
BAHAN LAPISAN
Ø SPAN VANILA à 100GM
Ø SPAN COKLAT à 100GM
Ø AIR GULA à 20GM
Ø LINING SPONGE à 100GM
CARA MEMBUAT ‘
1. Mula-mula potong choc span dan
vanilla span 2 lapis .
2. Potong parchment paper ikut
ketinggian loyang .
3. Potong bahagian tepi choc span
untuk letak lining span .
4. Sediakan air gula yg disatukan
dgn coffee .
5. Glis atas permukaan choc span ,
jgn tekan .
6. Setelah itu masukkan gula
kastor dan kuning telur guna proses sabayon . (BAHAN A)
7. Kemudian masukkan mascarpone
cheese ke dalam mangkuk dan lenyek guna senduk kayu . (BAHAN B)
8. Satukan BAHAN A dgn BAHAN B
kacau sebati guna kaedah kaup balik .
9. Putarkan whipping cream , dgn
kelajuan 3 sampai berubah tekstur . (BAHAN C)
10. Panaskan gelatin yg telah
dicincang dan kemudian masukkan sedikit whipping cream .
11. Satukan BAHAN A , B dan C kacau guna whisk
sehingga sebati .
12. Tuang adunan atas choc span ,
letak lapisan vanilla span , tekan dia , letakkan adunan lagi , sapukan dan
ratakan permukaan dan simpan dalam chiller semalaman .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan