BAHAN-BAHAN
BASED A
Ø KUNING TELUR à 4BIJI
Ø GULA KASTOR à 20GM
Ø MINYAK JAGUNG à 70 ML/GM
BASED B
Ø SOFT FLOUR à 100GM
Ø SERBUK PENAIK à ½ TSP
Ø
SUSU
SEGAR à 30 GM
BASED C-MERINGUE
Ø PUTIH TELUR à 4 BIJI
Ø GULA KASTOR à 100GM
Ø CREAM OF TAR TAR à 1/8 TSP
ADD THE FLAVOUR
Ø PERISA PANDAN à 25 GM
CARA MEMBUAT
2. Kemudian masukkan minyak
sedikit demi sedikit sehingga sebati .
3. Setelah itu masukkan tepung yg
telah diayak sedikit demi sedikit .
4. Sebelum memasukkan tepung
terakhir masukkan perasa dan pewarna pandan , setelah itu habiskan tepung kesemuanya
.
5. Letak adunan yg telah siap di
tepi , kemudian buat meringue .
6. Putar putih telur guna wire
whisk sehingga berbuih .
7. Kemudian masukkan gula , putar
guna kelajuan maksimum sehingga sebati.
8. Setelah itu , campur meringue
sikit-sikit kaup balik guna spatula , sehingga tidak berketul .
9. Kemudian tuang dalam loyang
chiffon yg telah digliskan dengan air segar .
10. Akhir sekali bakar selama 40
minit suhu 170c .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan