PEAR
CARAMELIZE - KEK BUAH LAI :')
BAHAN-BAHAN
CARAMEL SYRUP (CARAMEL A)
Ø SUGAR (GULA) à 1125GM
Ø WATER (AIR) à 125GM
Ø SUGAR (GULA) à 875
Ø WATER (AIR) à 1300GM
CARAMEL MOUSSE
Ø CARAMEL A à 250GM
Ø FRESH MILK (SUSU SEGAR) à 100GM
Ø SUGAR (GULA) à 25GM
Ø EGG YOLK (KUNING TELUR) à 5BIJI
Ø GELATINE à 40GM
Ø WHIPPING CREAM à 500GM
FILLING
Ø EVAPORATED MILK (SUSU CAIR) à 100GM
Ø WHIPPING CREAM à 100GM
Ø SUGAR (GULA) à 10GM
Ø ESEN VANILA à 1TSP
Ø PEAR FRUIT (BUAH LAI) à 200GM
BAHAN LAPISAN
Ø SPAN VANILA à 200GM
Ø LINING SPONGE à 100GM
Ø PEAR CAN FRUIT à 300GM
1. Mula-mula , masak gula 1125gm
bersama air 125gm . Masak sehingga suhu 160-175c.
2. Kemudian masak gula 875gm
bersama air 1300gm .
3. Setelah itu satukan
kedua-duanya .
4. Masak sehingga berwarna kuning
keemasan .
CARA MEMBUAT CARAMEL MOUSSE
1. Satukan kuning telur dan gula guna proses
sabayon.
2. Kemudian campur sabayon dan caramel A .
(BAHAN A)
3. Masukkan gelatin dan sedikit whipping
cream guna kaedah double boil . (BAHAN C).
4. Putar whipping cream guna wire whisk
dengan kelajuan 4 . (BAHAN B)
5. Satukan BAHAN B dan BAHAN A kacau guna
manual wire whisk .
6. Campurkan BAHAN C kedalam BAHAN A dan
BAHAN B yg telah disatukan . Kacau dgn cepat , sebab gelatin cepat set .
CARA MEMBUAT FILLING
1. Satukan susu cair , whipping
cream dan esen vanilla . Masak sehingga mendidih (BAHAN A).
2. Potong dadu buah lai , masuk
pewarna hijau satukan dengan BAHAN A .
3. Setelah siap letakkan 3 senduk
caramel mousse ke dalam no 2 tadi dan ketepikan .
CARA MEMBUAT KEK
1.
Gliskan lapisan kek dgn air buah lai .
2.
Kemudian tuang semua FILLING ke atas
lapisan pertama .
3.
Setelah itu letakkan lapisan kek span
kedua .
4.
Kemudian tuang semua bahan caramel
mousse .
5.
Setelah itu , letakkan lapisan kek
span yg terakhir .
6.
Akhir sekali simpan dalam chiller
semalaman dgn suhu 4-6c.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan