SWISS ROLL
BAHAN-BAHAN
Ø FLOUR (TEPUNG) à 150GM
Ø EGG YOLK (KUNING TELUR) à 6BIJI
Ø OVALETTE à 30GM
Ø BAKING POWDER (SERBUK PENAIK) à ½ TSP
Ø CASTOR SUGAR (GULA KASTOR) à 225GM
Ø EGG (TELUR) à 9 BIJI
Ø CORN FLOUR (TEPUNG JAGUNG) à 15GM
Ø COLD WATER (AIR SEJUK) à75GM
Ø ESEN VANILA à ½ TSP
Ø COOKING OIL (MINYAK MASAK) à 255GM
Ø COLORING à RED , GREEN , CHOC & BLUE
CARA MEMBUAT
1. Satukan kesemua bahan kering yg
telah diayak , tepung , serbuk penaik dan tepung jagung .
2. Kemudian masukkan gula.
3. Setelah itu , masukkan telur ,
kuning telur dan esen vanilla .
4. Kemudian masukkan air sejuk
putar dengan kelajuan 1 selama 1minit .’
5. Kemudian Putar pula kesemua
bahan diatas selama 5 minit pada kelajuan 5.
6. Akhir sekali masukkan minyak
jagung , putar selama 1 minit pada kelajuan 1 sehingga sebati
7. Tuang adunan yg belum dicampur
dengan warna ke dalam dulang .
8. Bahagikan adunan kepada 3 bekas
.
9. Kemudian masukkan warna yg
berbeza kpd setiap adunan.
10. Setelah itu paipkan adunan ke
atas adunan yg asli satu persatu warna
sehingga selesai .
11. Kemudian buat corak menggunakan
lidi mengikut kreativiti masing-masing.
12. Kemudian bakar selama 10-15
minit pada suhu 175c.
13. Setelah masak tuang filling
mengikut kesukaan anda , dan gulungkan ia .
14.
Siap
dihidangkan . J
Yang atas nie bahagian luar . untuk filling up to u la nk letak apa-2 pon :')
Tiada ulasan:
Catat Ulasan