RED VELVET
CUP CAKE
BAHAN-BAHAN
Ø EGG (TELUR) à 4BIJI
Ø BUTTER (MENTEGA) à 250GM
Ø SELF RAISING FLOUR (TEPUNG NAIK SENDIRI) à 140GM
Ø COCOA POWDER (SERBUK KOKO) à 2TBSP
Ø RED COLOURING (PEWARNA MERAH) à 4TBSP
Ø BUTTERMILK à 1CUP
Ø BAKING POWDER (SERBUK PENAIK) à 1TSP
Ø CUKA à 1TSP
BAHAN FROSTING
Ø CREAM CHEESE à 250GM
Ø ICING SUGAR (GULA ISING) à 115GM
Ø MASCARPONE CHEESE –> 250GM
Ø ESEN VANILA à 5GM
Ø WHIPPING CREAM à 360GM
CARA MEMBUAT
1.
Pertama masukkan mentega dan gula ke dalam mangkuk pengadun
menggunakan kaedah putar sehingga kembang dan berubah warna .
2.
Setelah itu masukkan telur satu
persatu sehingga sebati .
3.
Kemudian masukkan cuka dan serbuk
penaik yg telah disatukan .
4.
Selepas itu , masukkan tepung naik
sendiri dan serbuk koko yg telah diayak sedikit demi sedikit sehingga sebati .
5.
Akhir sekali masukkan pewarna merah
dan buttermilk , putar sehingga berubah warna .
6.
Kemudian masukkan adunan yg telah siap
ke dalam cawan kek kertas dgn kuantiti 35gm .
7.
Bakar selama 15 minit pada suhu 175oc.
CARA MEMBUAT FROSTING
1.
Putar cream cheese yg telah dipotong
dadu sehingga kembang .
2.
Kemudian masukkan gula aising sedikit
demi sedikit sehingga sebati .
3.
Setelah itu masukkan mascarpone cheese
yg telah dilenyek dgn wooden spoon sehingga berubah warna dan tekstur .
4.
Kemudian masukkan esen vanilla.
5.
Akhir sekali masukkan whipping cream
sedikit demi sedikit sehingga sebati .
CARA MENGHIAS
1.
Masukkan cream cheese frosting ke
dalam piping bag bersama nozel .
2.
Paipkan atas kek bentuk pusing-2 .
3.
Sedia dihidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan