- Masa:
- Penyediaan: 20 | Memasak: 25 | Keseluruhan: 45 minutes
Bahan-Bahan:
- Bahan untuk muffin:
- 2 cawan tepung gandum
- 2 sudu teh serbuk penaik
- 1/2 sudu teh baking soda
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 cawan mentega
- 3/4 cawan gula kastor
- 2 biji telur
- 1 1/2 sudu teh esen vanilla
- 2 biji epal, dipotong kiub
- 2/3 cawan susu full cream
- Bahan untuk topping:
- 1/3 cawan gula perang
- 1/3 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
- 3 sudu besar mentega
Cara Penyediaan:
- Cara untuk muffin:
- Di dalam mangkuk, ayak tepung serbuk penaik, garam dan baking soda.
- Dalam bekas berasingan, pukul telur bersama gula dan mentega sehingga kembang. Masukkan vanila kemudian diikuti tepung sedikit demi sedikit.
- Tuangkan separuh susu dan kacau sebati. Kemudian masukkan epal dan tuangkan lagi sedikit demi sedikit baki susu sehingga adunan sebati.
- Sudukan adunan ke dalam cawan muffin dan taburkan dengan crumd topping.
- Bakar di dalam oven yang sudah dipanaskan pada suhu 170-180 celcius selama 18-25 minit.
- Cara untuk crumb topping:
- Satukan gula perang dan tepung. Kemudian gaulkan bersama butter dan serbuk kayu manis.
Tips:
Muffin sudah masak sempurna jika dicucuk dengan lidi dan bersih apabila ditarik keluar.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan