Actually apa yang saya share , kadang2 saya pun belum try .. Tapi sebab dah pasang niat untuk mencuba so saya share kat blog sendiri supaya senang nanti nk refer resepi bila dah sampai masa nak mencubanya :)
BAHAN-BAHAN A :-)
250 gram mentega (cm guna SCS)
150 gram gula kastor (cm guna 130 gram)
14 biji kuning telur gred A
5 camca besar susu pekat manis
BAHAN-BAHAN B :-)
150 gram gula kastor (cm guna 130 gram)
7 putih telur
1/4 camca teh cream of tartar
BAHAN-BAHAN C :-)
160 gram tepung Hong Kong*
40 gram horlick*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan gaul rata)
2 camca besar serbuk koko + 3 camca besar air panas + 1/2 camca teh coklat emulco, kacau rata
1/4 camca teh pewarna hijau + 10 - 12 titik perisa pudina
Mentega cair secukupnya untuk disapu pada lapisan kek
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan. Dalam mangkuk adunan, putar mentega, susu pekat manis hingga sebati, masukkan gula dan putar hingga berkrim.
- Masukkan kuning telur sedikit demi sedikit dan terus memutar hingga kembang dan gebu. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung yang telah digaul rata sedikit demi sedikit, putar sebati. Ketepikan.
- Dalam mangkuk adunan yang kering dan bersih, putar putih telur dan cream of tartar hingga berbuih, masukkan gula kastor dan putar hingga pekat dan bertanduk. Gaul putih telur ke dalam bancuhan mentega hingga rata dan sebati.
- Bahagi kepada dua bahagian sama banyak, satu diletak pes coklat dan satu lagi pewarna hijau dan perisa pudian. Kacau rata.
- Tukar api oven pada fungsi grill (api atas). Panaskan acuan 1-2 minit dalam oven, keluarkan dan sudukan 4 camca besar bancuhan coklat, ratakan dan bakar 5 - 7 minit hingga perang. Tekan perlahan permukaan kek dengan penekan kek lapis dan jika ada gelembong udara, cucuk dulu dengan lidi sate. Sapu dengan mentega cair dan lapis sekali lagi dengan adunan coklat. Bakar hingga masak, dan lakukan proses yang sama. Kemudian baru dilapis dengan bancuhan hijau.
- Setiap warna dibakar 2 lapisan, tekan perlahan setiap lapisan dan sapu mentega cair. Untuk lapisan terakhir, bakar guna api atas dan bawah selama 15 minit, jika permukaan kek cepat perang, tutup dengan aluminium foil. Bila kek masak, keluarkan dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jarigan. Boleh potong dan hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan