ORANGE CAKE - KEK OREN
BAHAN-BAHAN
- BUTTER (MENTEGA) --> 75GM
- MARGERINE (MERJERIN) --> 75GM
- CASTOR SUGAR (GULA KASTOR) -->150GM
- EGG (TELUR) --> 150GM
- VANILLA ESEN --> 1TSP
- ROSE FLOUR (TEPUNG ROS) --> 150GM
- BAKING POWDER (SERBUK PENAIK) --> 1TSP
- ORANGE JUICE (JUS OREN) --> 1TBSP
- ORANGE ZEST (BUAH OREN) --> 1/2 BIJI
- FRESH MILK (SUSU SEGAR) --> 1TBSP
CARA MEMBUAT
- Satukan BUTTER , MAGERINE dan CASTOR SUGAR . Putar menggunakan kelajuan (speed) 2 pada MIXER sehingga sebati .
- Selepas itu masukkan EGG dan ESEN VANILLA . Putar menggunakan kelajuan (speed) 3 sehingga berubah warna.
- Masukkan pula ROSE FLOUR dan BAKING POWDER yg telah diayak . Masukkan sedikit demi sedikit .
- Setelah itu masukkan ORANGE ZEST dan ORANGE JUICE . Putar seketika .
- Akhir sekali tuang dalam loyang 8 inchi . Bakar selama 15 minit pada suhu 175oC.
INFO
- Setalah 15 minit cucuk menggunakan lidi satay dahulu untuk mengetahui kek itu masak atau tidak . Jika tiada adunan yg melekit di lidi bermakna kek sudah masak secukupnyaa. Jika ada adunan yg masih melekat tutup bahagian atas kek menggunakan ALUMINIUM FOIL dan tambahkan masa selam 2-3 minit .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan