SPONGE CAKE CHOCLATE - KEK SPAN COKLAT
- OVALETTE --> 25GM
- EGG (TELUR) --> 18 BIJI
- CASTOR SUGAR (GULA KASTOR) --> 500GM
- CORN FLOUR (TEPUNG JAGUNG) --> 100GM
- SOFT FLOUR (TEPUNG HALUS) --> 350GM
- COCOA POWDER (SERBUK KOKO) --> 50GM
- BAKING POWDER (SERBUK PENAIK) --> 5GM
- MELTED BUTTER (MENTEGA CAIR) --> 100GM
CARA MEMBUAT
- Timbang semua barang dengan kuantiti yg tepat .
- Satukan semua bahan kering iaitu OVALETTE , EGG , SUGAR , CORN FLOUR , SOFT FLOUR , COCOA POWDER , dan BAKING POWDER .
- Kacau seketika dengan WIRE WHISK manual dahulu sebelum diletakkan pada MIXER MACHINE .
- Putar menggunakan speed maxsimum guna WIRE WHISK pada MIXER MACHINE selama 5 minit .
- Setelah 5 minit masukkan BUTTER yg telah dicairkan iaitu MELTED BUTTER .
- Kemudian tuang adunan ke dalam loyang saiz 8 inchi .
INFO
- MELTED BUTTER adalah BUTTER (MENTEGA) yg telah dicairkan seketika jgn sampai ia nya mendidih .
- Pastikan semua bahan ditimbang pada kuantiti yg betul , seeloknya gunakanlah DIGITAL SCALE (PENIMBANG DIGITAL)
- Resepi ini boleh menghasilkan 4 biji kek saiz loyang 8 inchi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan