assalamualaikum .. hye kwan-2 .. hari ni ikin nk share resepi kek lapis masam-masam manis ... tak susah nk buad cuma renyah sikid ja .. ikin baqu first time buad .. first tu mak tak bgy ,... mak ckp susah .. tapi cita-2 ikin nk bukak kdai kek .. so ikin branikan diri untuk mencuba .. alhamdulillah .. hasilnya seperti dbwah :) .. sebelum tuu .. neyh ad resepi dya .. try taw :)
Bahan-bahan Resepi Kek Lapis Masam Manis;
6 biji telur gred B
1 buku buttercup @ 1 gelas planta
½ tin kecil susu pekat
½ gelas gula halus
1 sudu kecil esen vanilla
2 atau 3 pewarna (mengikut citarasa)
2 paket masim manis (gambir/hawflakes)
2 gelas serbuk biskut jagung (biskut jagung yg telah dikisar)
1 buku buttercup @ 1 gelas planta
½ tin kecil susu pekat
½ gelas gula halus
1 sudu kecil esen vanilla
2 atau 3 pewarna (mengikut citarasa)
2 paket masim manis (gambir/hawflakes)
2 gelas serbuk biskut jagung (biskut jagung yg telah dikisar)
*gelas boleh ikut standard gelas minum biasa. tidak terlalu tinggi dan tak terlalu kecil.
Cara-cara Masakan Resepi Kek Lapis Masam Manis;
1. Sebelum kita bancuh bahan-bahan, didihkan air didalam alat kukusan.
2. Sementara tunggu air mendidih, kita mulai adunan dengan ambil buttercup serta gula halus dan dipukul sehingga kembang (jadi warna keputihan).
3. Pukul telur dan esen vanilla hingga kembang juga dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan 2 dan kacau hingga rata.
4. Masukkan susu pekat manis dan serbuk jagung (biskut jagung dikisar) dan kacau sehingga rata.
5. Bahagikan adunan kek kepada 3 bahagian dan warnakan mengikut citarasa.
6. Masukkan warna pertama ke dalam acuan dan kukus sehingga masak (anggaran 5-10 minit mengikut ketebalan lapisan acuan). *Sebaiknya nipis dalam 2-3 sudu besar sekali untuk satu lapisan selama 5 minit.
7. Susun gambir atas lapisan kek pertama yg sudah masak. Dan letakkan warna seterusnya dan berselang-seli dengan gambir.*kalau letak gambir kukus selama 10 minit. ni depend atas korang nak letak banyak mana gambir yA.
8. Selepas masak, cairkan bar coklat dan sapu di atas kek untuk lebih menarik. Atau sapukan aising dan taburkan apa-2 .. Ini hanya untuk hiasan ja.
nie kek ikin :) baqu angkat jaa .. letak dalam talam dlunie lepas da hias .. ikin hias simple ja ..
tak brpa jadi sngat lapis diaa :(
ukeh-2 .. tu la kek ikin .. lapis tak bapa jadi .. first time buad tuu .. waktu raya tahun neyh la . thun 2012 .. heheh .. qasa la masam-2 manis dya .. cuma lapis ja ta bpa jady .. cuba la .. air tngan kita lebeyh sedp taw .. kek nie pling laku antaqa 3 kek yg ikin buad .. alhamdulillah .. jgn lupa cuba taw .. wish u luck :) mencuba ssuatu yg baru itu mnarik dan indah :) selamat maju jaya :D
Tiada ulasan:
Catat Ulasan