assalamualaikum . entri neyh resepi nasi ayam :) aq copy jha . selamat mencuba :)
Bahan A
- 1/2 ekor ayam-potong dan bersihkan
- 1 kiub pati ayam
- 1 bungkus bunjut sup
- 1 sm halia-tumbuk
- 3 ulas bawang putih-tumbuk
- Air-secukupnya
-Masak semua bahan A hingga ayam empuk.
-Keluarkan ayam dan toskan.
-Keluarkan air rebusan ini untuk masak nasi dan sos cili.
-Selebih air rebusan ayam ini masukkan garam dan sedikit serbuk perasa untuk di jadikan sup.
-Angkat dan taburkan bawang goreng dan daun saderi
Bahan B(Untuk Nasi)
- 4 cawan beras-basuh dan toskan
- Air rebusan ayam-secukupnya
- 1cm halia-tumbuk
- 3 ulas bawang putih-tumbuk
- 2 sb margerin/butter
- 1 helai daun pandan
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkih
- Sedikit garam
-Satukan semua bahan-bahan B ke dalam rice cooker dan masak seperti masak nasi biasa.
-Apabila nasi mendidih kacau rata dan biarkan nasi terus masak seperti biasa.
Bahan C (Untuk Ayam)
- Ayam-yang di rebus tadi
- Sos tiram
- Madu
- Kicap masin
- sedikit garam
-Sukatannya agak2 sajalah.Gaul semua bahan-bahan C dan perap sekejap.
-Goreng ayam,jangan terlalu lama sebab ayam tadi telah di rebus.
Bahan D (Untuk Sos Cili).
- 8 biji cili merah-*kisar
- 3 ulas bawang putih-*kisar
- 1/2 cm halia-*kisar
- 1 cawan air rebusan ayam
- Sedikit cuka
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu kecil tepung jagung(bancuh dgn sedikit air)
- Garam dan gula secukup rasa
-Satukan semua bahan-bahan D dan masak di atas api sehingga mendidih dan agak pekat.
Bahan E (Sos Kicap)
- 2 sudu besar kicap pekat
- 5 sudu kicap lemak manis
- 2 ulas bawang putih-tumbuk
- 1 senduk kuah sup.
-Satukan semua bahan E dan kacau rata.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan